intVLA | Mladen Janjanin
16274
page-template-default,page,page-id-16274,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Red. prof. art. Mladen Janjanin

Mladen Janjanin (1962.,Vinkovci), istaknuti pijanist i redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, jedan je od najuglednijih umjetnika na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Nakon završenog studija na “Royal College of Music” u Londonu, umjetničku karijeru započinje u svibnju 1984. godine koncertom u K. D. Vatroslav Lisinski u Zagrebu, kao solist, i kao komorni glazbenik u komornom duu sa britanskim pijanistom i orguljašem Wayneom Marshallom.

Nastupao je na mnogim pozornicama u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Bermudima, Barbadosu, Hong Kongu, Sjedinjenim američkim državama, a zamjetni dio njegove ukupne koncertne djelatnosti odvijao se u respektabilnim svjetskim koncertnim prostorima: Royal Albert Hall, Royal Festival Hall, (London), St. David’s Hall (Cardiff), Bridgewater Hall, (Manchester), Berliner Philharmoniker Hall (Berlin), Arts and Cultural Centre (Hong Kong), Stetson Chapel, (Chicago), Eglise de la Trinite (Pariz), Giovanni Evangelista (Venecija), City Hall Theatre, (Bermuda), Frank Collymore Hall (Barbados)…

Nastupao je sa uglednim orkestrima u zemlji i inozemstvu; Londonska filharmonija, Berlinska filharmonija, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRTa, Zagrebački solisti i dr.

Čest je gost renomiranih svjetskih festivala, a surađivao s brojnim poznatim stranim i domaćim dirigentima i umjetnicima; Claudio Abbado, Wynton Marsalis, Carl Davis, David Wilcocks, Pavle Dešpalj, Igor Gjadrov, Mladen Tarbuk…

U ožujku 2014. u velikoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski obilježio je 30-tu obljetnicu svog umjetničkog rada i pijanističke karijere koja do danas broji više stotina koncerata i javnih nastupa.

Dobitnik je brojnih strukovnih nagrada i priznanja; „Honorary citizen“ (Hamilton, Bermuda), “Milka Trnina” (Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika), „Dora“  (HDGPP), „Počasni građanin“ (Vinkovci), „Gloria Artis“ (Vlada Republike Poljske) i dr.

Za svoj umjetnički rad odlikovan je Ordenom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Bio je predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i dekan Muzičke akademije u Zagrebu.

Od samog početka svog dekanskog mandata aktivno se uključio u projekt izgradnje nove zgrade Muzičke akademije koji je uspješno dovršio.

Idejni je začetnik, koordinator i nositelj suradnje triju umjetničkih akademija Sveučilišta u Zagrebu (MA, ADU i ALU) te glazbenih akademija iz šire regije (Ljubljana, Graz, Beč i Budimpešta), što je rezultiralo brojnim zajedničkim uspješnim projektima; Čarobna frula, Ivan Grozni, Carmen, Slavuj, Euphony…

Niz godina aktivno djeluje na Sveučilištu u Zagrebu gdje trenutno obnaša dužnost Prorektora za umjetnost i međunarodni položaj.

1. veljače 2015. godine imenovan je pomoćnikom intendanta za glazbeni program Dubrovačkih ljetnih igara.

Predmeti
Matična ustanova

Sveučilište u Zagrebu, Muzička akademija