intVLA | Prof. dr. sc. Damir Terešak
16255
page-template-default,page,page-id-16255,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

Red. prof. art. Damir Terešak

Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1979. godine.

Od 1981.- 1991. radi kao slobodni filmski djelatnik na preko 40 filmova, a od 1991. godine započinje karijejru filmskog i TV producenta.

Od 2002. zaposlen kao docent na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu,  a 2012. napreduje u zvanje redovitog profesora.

Filmom «ZLATNE GODINE» redatelja Davora Žmegača 1991.inicira profesiju samostalnog filmskog producenta kao aktivnog sudionika u kreativnom procesu nastanka filmskog i TV djela, u onom smislu u kojem ta profesija egzistira u razvijenim kinematografijama. Film BOGORODICA» redatelja Nevena Hitreca producira 1999., a 2002. producira dva igrana filma, obiteljsku komediju «NE DAO BOG VEĆEG ZLA» redateljice Snježane Tribuson i «PREZIMITI U RIU» redatelja Davora Žmegača.

Osim produciranja i stvaranja domaćih filmova, zanima se i za kreativnu i produkcijsku suradnju na filmovima koji su inicirani u drugim zemljama. Nakon što je bio koproducent na mađarskom filmu «CHICO» (2001)  redateljice Ibolye Fekete, 2004. koproducent je  na njemačkom filmu «OPROŠTAJ» (Heimkher) redatelja Damira Lukačevića. Slijedi „NEPRIJATELJ“ (2010.) redatelja Deana Zečevića te filmovi „Kad svane dan“ (2012.) redatelja Gorana Paskaljevića i „Najljepša je zemlja moja“ (2012.) redateljice Michaele Kezele. Rezultat iskustva u međunarodnim koprodukcijama  je i uspjeh igranog filma «ARMIN»(2007.) redatelja Ognjena Sviličića koji je imao najveću gledanost nekog filma  ikad zabilježenu na televiziji (milion gledatelja).

Osim što producira igrane filmove,  proširuje svoj interes i na realizaciju TV programa za komercijalne televizije. Tako pokreće za RTL Televiziju do tada kod nas nepoznatu vrstu TV formata: dnevni talk-show «SANJA», izabravši za voditeljicu Sanju Doležal. Svoje bavljenje TV produkcijom nastavlja 2009. kada pobjeđuje na javnom natječaju HRT-a za humorističnu seriju s projektom „DOME SLATKI DOME“. U nastavku producira zadnju sezonu kultne TV serije „ODMORI SE, ZASLUŽIO SI“ (2013.) te 2014. vrlo gledanu politčku satiru, TV seriju „GLAS NARODA“.

U dokumentarnom filmu se potvrđuje njegov umjetnički doprinos koji je ugradio u sve filmove koje je radio i kreativno podržavao kao producent, jer je u toj filmskoj vrsti otišao i korak dalje, prihvačajući se režije dokumentarnog filma «POSLJEDNJI AUTOHTONI PETROVIĆ» (2006) koji je pozvan na međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox (2007) gdje dobiva nagradu «Posebno priznanje» (Honorary mention).

U filmografiji se ističe posljednji film koji producira 2014., «TAKVA SU PRAVILA» redatelja Ognjena Sviličića koji je pozvan na festiavl u Veneciji gdje dobiva ZLATNOG LAVA za najbolju mušku ulogu.

Uz kolege Vedrana Mihletića i Darka Lukića, utemeljitelj nastavnog programa studija Produkcije. Koautor  sveučilišne skripte za studij produkcije za 1. godinu studija produkcije kao prvi hrvatski nastavni materijal za novoosnovani studij. Trenutno je nositelj i izvođač četiri kolegija.

2014.-         

Predstojnik Odsjeka produkcije na Akademiji dramske umjetnosti

2014.-2012.

Prodekan za poslovanje Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu

2012.-2008. 

HRVATSKO AUDIOVIZUALNO VIJEĆE – član (predstavnik HRUP-a)

2010.-2003. 

HRVATSKA UDRUGA PRODUCENATA (HRUP) – član Upravnog odbora

2009.   

PRAVILNIK HAVC-a– član radne grupe za izradu Pravilnika

2003. 

HRVATSKA UDRUGA PRODUCENATA (HRUP) – jedan od osnivača

1999.-1998.   

Dopredsjednik Društva hrvatskih filmskih djelatnika (HDFD)

Predmeti
Matična ustanova

Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu